Presentació
El radiodiagnòstic utilitza raigs X per a aconseguir informació diagnòstica del pacient.
Els raigs X comporten una dosi de radiació al pacient. I en menor mesura al personal que, durant l’exposició, es trobi en la seva proximitat, quedant mitigat mitjançant un blindatge adequat.
Els equips de radiodiagnòstic han d’estar correctament ajustats a fi d’aconseguir la desitjada informació diagnòstica amb la menor dosi possible.
+ 2000
RX controlats
+ 70
Instal·lacions
radioactives
+ 80
Edicions
de cursos
+ 96%
Alumnes satisfets
Instal·lacions de radiodiagnòstic
Des de la Unitat d’Instal·lacions de Radiodiagnòstic de ACPRO, oferim un servei integral en matèria de Protecció Radiològica, tant dels pacients com dels treballadors exposats i els membres del públic.
A més, col·laborem en les gestions administratives associades a aquestes instal·lacions:
Nivells de radiació
El control de nivells de radiació en els llocs de treball i en les àrees confrontants s’ha de dur a terme anualment, i sempre que s’hagi realitzat alguna modificació.
La Unitat d’Instal·lacions de Radiodiagnòstic assumeix les tasques relacionades amb el control durant el funcionament d’aquestes instal·lacions.
Control de qualitat
El Reial decret sobre Control de Qualitat en Radiodiagnòstic (CQR), estableix els criteris de qualitat tant per als equips de radiodiagnòstic com per al sistema d’imatge i de visualització.
Cribratge mamogràfic
Consisteix en la realització de mamografies a fi de facilitar la detecció precoç del càncer de mama.
Per regla general, l’esmentat control de cribratge es realitza cada dos anys a les dones amb edat compresa entre els 50 i 70 anys.
Dosi a pacient
L’estimació de dosi a pacient sol ser d’interès a nivell general per al cas de pacients embarassades (dosis a embrió o fetus) i específicament per al cas d’exploracions complexes en radiologia intervencionista (fonamentalment dosi a la superfície d’entrada).
En cas de necessitar una estimació de dosi associada a una exploració, aquesta es du a terme a partir de les dades aportades pel Centre sobre l’exploració realitzada, i dels obtinguts en el control de qualitat. Segons la modalitat, el Centre ha d’emplenar un dels següents formularis:
Programa de Garantía de Qualitat
El Programa de Garantia de Qualitat (PGQ) està pensat fonamentalment per a la protecció del pacient (bona qualitat diagnòstica amb la mínima dosi possible)
Està estretament lligat amb: a) la realització de les exploracions aplicant protocols adequats i b) un correcte estat de l’equipament utilitzat, garantit a través del seu control de qualitat. Aquest control de qualitat forma part del PGQ.
Programa de Protecció Radiològica
El Programa de Protecció Radiològica (PPR), és un document que han de tenir totes les instal·lacions de radiodiagnòstic i està pensat per a la protecció tant dels treballadors exposats com dels membres del públic.
El PPR, té per objectiu garantir que les dosis que puguin rebre siguin tan baixes com raonablement sigui possible (criteri ALARA – As Low As Reasonably Achievable) i que en tot cas siguin inferiors als límits establerts.
Càlcul de blindatges
Les instal·lacions, tant en el seu disseny inicial com en posteriors modificacions, s’han de dotar amb uns blindatges adequats (que compleixin el criteri ALARA i també sense caure en possibles sobredimensionaments).
Els blindatges a aplicar depenen fonamentalment del tipus d’equip (modalitat), de la seva càrrega de treball i de l’ús i ocupació previst per a la zona a apantallar.
Certificació
Sobre la base del que es preveu en elReal Decreto 1085/2009, per a la declaració de les instal·lacions de radiodiagnòstic es requereix: a) Declaració del titular, b) Certificació de l’Empresa de Ventra i Assistència Tècnica (EVAT) i c) Certificació per part de la Unitat Tècnica de Protecció Radiològica (UTPR)
Vols saber més sobre el servei d’instal·lacions de radiodiagnòstic?
Deixa’ns el teu email i et contactarem el més aviat possible.