Instal·lacions de Radiodiagnòstic
Col·laborem amb el titular en totes les fases de la instal·lació de radiodiagnòstic: disseny, funcionament, modificacions i clausura.
L’ús dels raigs X amb finalitats diagnòstiques aporta un notable benefici al pacient: més de la meitat de les patologies es diagnostiquen mitjançant exàmens radiològics. Malgrat tot, es basa em l’ús de radiació ionitzant, per la qual cosa es requereix minimitzar el seu risc associat, operant amb dosis el més baixes possibles, però sense arribar a comprometre la qualitat diagnòstica de la imatge. Per a això és fonamental comptar amb un equipament adequat i en bon estat de funcionament (control de qualitat), a més de l’adequada formació del personal que l’utilitza..
El balanç risc/benefici contribueix en la presa de decisió del metge prescriptor, comptant en cas necessari, amb la col·laboració del metge especialista.
La adecuabilidad de l’equipament depèn tant de les seves característiques tècniques com del seu correcte estat d’ús, que es verifica mitjançant els periòdics controls de qualitat.
Gestor de dosi
Al radiodiagnòstic, la minimització del risc associat a l’exposició a les radiacions ionitzants passa per optimitzar la dosi rebuda pel pacient. A fi de poder quantificar aquesta optimització, es defineixen una sèrie d’indicadors de dosis, en funció de la modalitat, i que siguin fàcilment mesurables i que estiguin ben correlacionats amb la dosi rebuda pel pacient.
Aquests indicadors de dosis es poden mesurar a la sortida del feix primari o bé es poden determinar a partir de les característiques de l’exploració. Amb la digitalització de la radiologia, les característiques de l’exploració es detallen en la capçalera de l’objecte DICOM, amb inclusió, en la majoria dels casos, dels camps necessaris per a la quantificació dels indicadors de dosis. Aquesta informació, associada a cada exploració, es pot enviar a un GESTOR DE DOSI, facilitant l’EXPLOTACION d’aquesta INFORMACIÓ, tant des del punt de vista individual per a cada pacient, com també des del punt de vista col·lectiu a nivell estadístic.
Instal·lacions radioactives
L’ús segur de material radioactiu passa per: la formació del personal, el disseny de la instal·lació i el seguiment de les regles de funcionament.
ACPRO col·labora amb els titulars de les instal·lacions radioactives, des del seu estadi inicial en el procés de disseny, seguit del procés d’autorització, de l’assessorament i control en el transcurs del seu funcionament i en fase final de clausura.
ACPRO col·labora també en la correcta caracterització i gestió dels residus radioactius que es puguin generar.
Formació, cursos i sessions
Tal com ja s’ha avançat, la formació en Protecció Radiològica és fonamental per al correcte ús de les radiacions ionitzants.
A ACPRO comptem amb una àmplia experiència en la formació en Protecció Radiològica (PR), ja sigui mitjançant cursos homologats pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), cursos autoritzats per Sanitat, cursos de PR per a residents, cursos bàsics de PR per a la formació continuada, cursos per a treballadors externs que actuen en Zona Controlada, …
Gas Radó
El gas radó és un gas radioactiu d’origen natural i constitueix una de les principals causes de càncer de pulmó (informació de l’OMS)
Des de ACPRO s’ofereix un servei integral per al control del radó i en el seu cas per a la seva posterior mitigació. Aquest servei està dividit en: mesuraments de les concentracions, emissió de l’informe amb avaluació de resultats, estimació de les dosis anuals, assessorament i propostes de mesures de remediació.
Prevenció de Riscos Laborals (PRL)
Dins de la Prevenció de Riscos Laborals, prestem serveis especialitzats en:
Clients nostres
Els usos de les radiacions ionitzants amb les seves mesures de prevenció associades, abasta un ampli rang d’aplicacions Sanitàries i Industrials, on prestem els nostres serveis, que completem també amb serveis relacionats amb la gestió d’altres tipologies de riscos, previstes en la normativa sobre Prevenció de Riscos Laborals. A tall d’exemple, prestem servicios a: